Bespaar Syndicus Kosten door het Beheer Zelf te Doen!

Overweegt u om als Mede-Eigenaar Syndicus te worden in uw Gebouw?

De ultieme manier om voor een beter en goedkoper beheer te zorgen in uw gebouw is om het beheer zelf te doen.

Vandaag wordt 1 op de 5 gebouwen al beheerd door een mede-eigenaar.  Zijn mede-eigenaars betere beheerders dan beroepsmatige syndici?  Wel, volgens een enquete van Test-Aankoop zijn mede-eigenaars over het algemeen veel meer tevreden over het beheer van een mede-eigenaar dan die van een beroepssyndicus.  Het zou eigenlijk niet mogen verbazen.  Ten slotte bent u het, die als mede-eigenaar uw zuurverdiende centen gestopt heeft in het appartement en niet die beroepsmatige syndicus. Het spreekt dan ook voor zich dat u uw investering wilt beschermen.  Bovendien kunt u naast een beter beheer ook een meer kostenefficient beheer gaan doen.  Waarom vraagt u?  Wel, u zal om te beginnen al besparen op de beheerskosten die de beroepssyndicus aanrekent. Verder, zal u wellicht ook meer aandacht schenken aan de offertes wanneer er keuzes gemaakt moeten worden voor reparaties en dergelijke meer.  Een beroepssyndicus zal al eerder kiezen voor een aannemer die hem tijd bespaart dan de aannemer die de beste prijs-kwaliteit levert.

Mijn naam is Jessie Dedecker en ik ben net zoals u ook mede-eigenaar. Uit frustratie met het slecht beheer van mijn beroepssyndicus ben ik mezelf gaan verdiepen in de wetgeving rond de mede-eigendom en syndicus. Ik ben zelfs zover gegaan dat ik ondertussen ook een syndicus opleiding gevolgd heb. Hiermee heb ik ondertussen verschillende mede-eigenaars geholpen om zelf syndicus te worden in hun gebouw. Vele mede-eigenaars vinden ondertussen hun weg naar mij maar er is jammer genoeg is er onvoldoende tijd om iedereen te helpen. Daarom wil ik nu een cursus ter uwer beschikking stellen waar ik al mijn kennis met u kan delen. Deze online cursus zal u via het internet van achter uw PC kunnen volgen.

“Dankzij Jessie zijn tussenkomst is het beheer van ons gebouw terug op de sporen gezet.” — W. Pauwels, Mede-Eigenaar en Syndicus.

"Allemaal goed en wel, maar ik heb geen tijd om ons gebouw te beheren", denkt u nu misschien.  Het is inderdaad zo dat het beheer van een gebouw wat tijd vraagt.  Maar niet zoveel tijd als u misschien wel denkt. De kennis die u gaat leren zal een zeer goed startpunt vormen om te zien wat er wettelijk allemaal bij komt kijken. Het zal u in staat stellen om in te schatten hoeveel tijd u nodig hebt en of het nu eigenlijk iets voor u is of niet. Meer nog, het zal u een zeer goede basis geven om te weten wat er allemaal van een syndicus verwacht wordt.

Ook als je nadien zou beslissen om geen syndicus te worden is de cursus interessant, want ik heb gemerkt dat veel mensen door hun syndicus in de luren gelegd worden.  Met deze cursus zal je dus ook steviger in je schoenen staan tov je huidige syndicus omdat je zal weten wat hij wel en niet kan doen.  Bovendien zal het je ook meer inzicht geven in hoe je de syndicus in je gebouw kunt sturen want je zal de regels kennen waaraan jouw syndicus zich moet houden.  Je kan dit dus zien als een kleine investering zodat je nog jaren plezierig kan wonen in je appartement.

“Ik ontdekte SmartSyndic toevallig via het internet en dit heeft me geen windeieren gelegd. Jessie heeft mijn mede-eigendom correct en duidelijk gewezen op onze rechten en plichten. De pijnpunten waarmee we geconfronteerd waren werden met heldere blik gediagnosticeerd. SmartSyndic is voor mij niet alleen een bundeling van professionalisme maar ook van menselijkheid, in het syndicus landschap een rariteit.” — A. Delefortrie, Mede-Eigenaar.

Wat gaat u nu allemaal leren in deze cursus?

Zoals hierboven gezegd, of uw ambitie nu is om beter te begrijpen wat uw beroepssyndicus drijft en hoe u hem beter kunt sturen, of uw ambitie is om het beheer van het gebouw zelf te gaan opnemen, de cursus zal voor iedereen interessant zijn.  Hieronder volgen enkele vragen waarop u tijdens deze cursus een antwoord zal krijgen:

  • Je bent eigenaar geworden van een nieuwbouw appartement.  Waarop moet je letten ivm de bouwpromotor?
  • Er is een lek in één van de buizen.  Wie betaalt de loodgieter? De eigenaar of de vereniging van mede-eigendom?
  • Wat als een mede-eigenaar verkoopt?  Welke informatie moet u bv. geven aan de notaris? Wat zijn de gevolgen hiervan voor de mede-eigenaar?
  • Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de syndicus?
  • Welke vergoeding kun je vragen voor je beheer aan de andere mede-eigenaars?
  • Wat mag je zeker niet vergeten als je het beheer start?
  • Hoe organiseer je een wettelijk correcte vergadering voor je mede-eigendom?
  • en nog veel meer...
"De cursus was interessant en goed ingedeeld in logische hoofdstukken, gebaseerd op de nieuwe wetgeving. Ook de mogelijkheid om vragen te stellen vind ik erg goed. Ik zou het zonder deze cursus niet aangedurfd hebben om syndicus te worden. Ik raad deze cursus zeker aan want hij is erg hulpvol.", — H. Desaever
"Ik vond deze cursus heel interessant en ik zal ze gebruiken om de bestaande syndicus op te volgen aangezien ik aangeduid ben om hem te controleren (bv. bij de boekhouding edm). Alle info was noodzakelijk en duidelijk uitgelegd. Deze cursus is volgens mij de balans tussen betaalbaarheid, goed gestructureerd, makkelijk te volgen en goed te begrijpen, maw simpel opgezet. Ik vond het echt de moeite waard!", — R. Wille

Hoe gaat de Cursus in zijn Werk?

Wat houdt dit in vraag je je af?  Wel, elke week publiceren we op onze website een video die je haarfijn verschillende aspecten van de wetgeving op de mede-eigendom uitlegt.  Daarnaast zal je de slides van de cursus kunnen downloaden als naslagwerk. Op het einde van de cursus zal je weten wat het nu juist allemaal inhoudt.
Je zal tijdens de looptijd van de cursus ook de gelegenheid krijgen om vragen te stellen. Om die reden zal het aantal inschrijvingen dan ook beperkt worden (de volgorde van de inschrijvingen die ik binnenkrijg zullen bepalen wie ingeschreven is en wie niet).

"Ik zetel in de raad van mede-eigendom en heb ondervonden dat syndici graag zaken voorschotelen onder het mom dat het de wet is. Mijn bedoeling was om de wetgeving beter te leren kennen zodat ik weet wat wettelijk is en wat niet. Daarnaast wil ik onze syndicus, die graag zijn taken doorschuift naar mede-eigenaars, op zijn verantwoordelijkheden te kunnen wijzen. De cursus was voor mij zeer verhelderend en ik zou ze zeker aanraden aan andere mede-eigenaars.", — W. Verkest, Voorzitter Raad van Mede-Eigendom, walter.verkest apestaartje telenet.be, 051/320732
"De cursus is zeer goed gemaakt, duidelijk en verstaanbaar uitgelegd. Dankzij deze cursus zal ik nu met kennis van zaken terug de rol van syndicus op mij kunnen nemen, waarbij ik toch een zekerder gevoel heb om de taak naar behoren te vervullen. Ik heb veel geleerd van de praktijkvoorbeelden, o.a. de verdeling van de kosten, bijeenroeping AV, vereiste meerderheden van stemmen voor bepaalde beslissingen. Ik raad de cursus zeker aan omdat hij praktijkgericht is en niet duur in vergelijking met de alternatieven.", - M. Van Vlasselaer, Mede-Eigenaar en Syndicus

Wanneer start de Cursus en Wat Kost Het?

De cursus zal starten op maandag 11 december 2023. Merk op: als je in de komende periode een vakantie gepland hebt, is er geen probleem. U kunt de cursus op eigen tempo volgen want de videos die de wetgeving uitleggen zijn tot 3 maanden na afloop van de cursus beschikbaar.

100% GeldteruggarantieDe prijs voor deze cursus is 397 EUR (incl. BTW).  De cursus zal werken volgens het principe: "niet-goed geld teruggarantie". Als u zich dus ingeschreven hebt en je merkt tijdens de eerste twee weken dat de cursus  niet voldoet aan je verwachtingen, dan betaal ik je het geld gewoon terug, zonder gekibbel.

Welke lessen zijn er voorzien?

De cursus gaat door over een periode van 12 weken. Er is één les voorzien per week. Een les duurt tussen de 45 en 75min en vertrekt telkens vanuit de praktijk. Elke les kan gevolgd worden wanneer dat jou het best uitkomt.

  • Les 1: De Statuten van de Mede-Eigendom
  • Les 2: Aanstelling, Aansprakelijkheid en Ontslag van de Syndicus
  • Les 3: De Wettelijk Verplichte Opdrachten van de Syndicus
  • Les 4: Wie kan Syndicus Worden en Waarvoor Oppassen?
  • Les 5: De Controle-functies op de Syndicus?
  • Les 6: De Algemene Vergadering — Hoe Voorbereiden?
  • Les 7: De Algemene Vergadering — De Vereiste Meerderheden
  • Les 8: De Algemene Vergadering — Het Verloop
  • Les 9: Wat als het Democratisch Beslissingsproces Faalt of Men wil naar de Rechtbank?
  • Les 10: Wie betaalt de Kosten en Hoeveel moet iedere Mede-Eigenaar Betalen?
  • Les 11: Verplichtingen van de Syndicus bij Verkoop van een Kavel
  • Les 12: Andere Regelgevingen en Deelverenigingen

Ben ik nog op tijd om mij in te schrijven?

  • De cursus start op maandag 11 december 2023
  • De cursus is bijna volzet!
    We hebben nog 2 plaatsen over.
  • De prijs voor deze cursus is 397 EUR (incl. BTW)

Hoe kunt u zich inschrijven?

Inschrijvingsformulier voor de Cursus

Inschrijvingsformulier voor de Cursus

In een uitgave van november 2013 noemde Trends (Knack) Magazine Smart Syndic als gedachtenleider in mede-eigendom:
Zie ook mijn interview in de krant Brussel Deze Week over dit initiatief:

In de hoop u te mogen begroeten tijdens deze cursus,
Jessie Dedecker
0486/909.963

Deze cursus wordt georganiseerd door Smart Syndic,
een dienst van AppLaunchLab bvba
RPR Turnhout: 0839.857.078

Grimstedestraat 4
2300 Turnhout