Bent u Vandaag als Mede-Eigenaar Syndicus?

Beperk uw Aansprakelijkheid en Voer een Beter Beheer!

U bent als mede-eigenaar vandaag reeds syndicus? Proficiat! En dat meen ik. Veel mede-eigenaars waarderen niet altijd het werk dat u stopt in het beheer dat ten slotte hen allen ten goede komt. Het is een taak die niet voor iedereen weggelegd is.

U hebt het waarschijnlijk al gehoord? De wetgeving over de mede-eigendom is sinds januari 2019 grondig aangepast met nieuwe vereisten voor de syndicus. Deze wetgeving is van toepassing voor zowel de beroepssyndicus als voor u, de mede-eigenaar die syndicus is. Jammer genoeg is de wetgeving er over de jaren heen niet eenvoudiger op geworden. Om u een idee te geven: de wetgeving van vóór 1995 was welgeteld één pagina lang. De wetgeving na 1995 was 15 pagina's en sinds januari 2019 telt de wetgeving al 26 pagina's! Dit betekent dat er toch heel wat extra bij komt kijken. En dit alles is jammer genoeg geschreven in het advocatees... U weet ook wel dat u de verantwoordelijkheid draagt voor uw beheer? Sommige mede-eigenaars die syndicus zijn trekken zich het allemaal niet aan tot er op een zeker moment zich eens een probleem voordoet. Op dat moment kunt u maar beter de regels van de kunst gevolgd hebben zodat u sterk in uw schoenen staat. De wetgeving is er uiteindelijk gekomen om de vele disputen die er tussen mede-eigenaars en syndici zijn weg te werken.

Mijn naam is Jessie Dedecker en ik ben zelf net zoals u ook mede-eigenaar. Uit frustratie met het slecht beheer van mijn beroepssyndicus ben ik mezelf gaan verdiepen in de wetgeving rond de mede-eigendom en syndicus. Ik ben zelfs zover gegaan dat ik ondertussen een syndicus opleiding gevolgd heb. Hiermee heb ik ondertussen verschillende mede-eigenaars geholpen om zelf syndicus te worden in hun gebouw. Verder heb ik ook verschillende mede-eigenaars die syndicus zijn geholpen door te bemiddelen.

“Dankzij Jessie zijn tussenkomst is het beheer van ons gebouw terug op de sporen gezet.” — W. Pauwels, Mede-Eigenaar en Syndicus.

De kennis over de wetgeving is jammer genoeg niet erg toegankelijk voor een mede-eigenaar die syndicus is. Voor beroepssyndici worden vele bijscholingen over de wetgeving georganiseerd, die quasie ontoegankelijk zijn voor de mede-eigenaar. Desalniettemin wordt er ook van u verwacht dat u de wetgeving rigoureus toepast. Aan die toegankelijkheid wil ik nu iets veranderen. "Hoe?", vraagt u. Wel ik ben van plan een online cursus te organiseren die u van achter uw PC via het internet kunnen volgen.

“Ik ontdekte SmartSyndic toevallig via het internet en dit heeft me geen windeieren gelegd. Jessie heeft mijn mede-eigendom correct en duidelijk gewezen op onze rechten en plichten. De pijnpunten waarmee we geconfronteerd waren werden met heldere blik gediagnosticeerd. SmartSyndic is voor mij niet alleen een bundeling van professionalisme maar ook van menselijkheid, in het syndicus landschap een rariteit.” — A. Delefortrie, Mede-Eigenaar.

Wat gaat u nu allemaal leren in deze cursus?

Uw ambitie is om een beter beheer van het gebouw te gaan doen.  Wel, hieronder volgen enkele vragen waarop u tijdens deze cursus een antwoord zal krijgen:

 • Je bent eigenaar geworden van een nieuwbouw appartement.  Waarop moet je letten ivm de bouwpromotor?
 • Er is een lek in één van de buizen.  Wie betaalt de loodgieter? De eigenaar of de vereniging van mede-eigendom?
 • Wat als een mede-eigenaar verkoopt?  Welke informatie moet u bv. geven aan de notaris? Wat zijn de gevolgen hiervan voor de mede-eigenaar?
 • Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de syndicus?
 • Welke vergoeding kun je vragen voor je beheer aan de andere mede-eigenaars?
 • Wat mag je zeker niet vergeten als je het beheer start?
 • Hoe organiseer je een wettelijk correcte vergadering voor je mede-eigendom?
 • en nog veel meer...
"De cursus was interessant en goed ingedeeld in logische hoofdstukken, gebaseerd op de nieuwe wetgeving. Ook de mogelijkheid om vragen te stellen vind ik erg goed. Ik zou het zonder deze cursus niet aangedurfd hebben om syndicus te worden. Ik raad deze cursus zeker aan want hij is erg hulpvol.", — H. Desaever
"Ik vond deze cursus heel interessant en ik zal ze gebruiken om de bestaande syndicus op te volgen aangezien ik aangeduid ben om hem te controleren (bv. bij de boekhouding edm). Alle info was noodzakelijk en duidelijk uitgelegd. Deze cursus is volgens mij de balans tussen betaalbaarheid, goed gestructureerd, makkelijk te volgen en goed te begrijpen, maw simpel opgezet. Ik vond het echt de moeite waard!", — R. Wille

Hoe gaat de Cursus in zijn Werk?

Wat houdt dit in vraag je je af?  Wel, elke week publiceren we op onze website een video die je haarfijn verschillende aspecten van de wetgeving op de mede-eigendom uitlegt.  Daarnaast zal je de slides van de cursus kunnen downloaden als naslagwerk. Op het einde van de cursus zal je weten wat het nu juist allemaal inhoudt.
Je zal tijdens de looptijd van de cursus ook de gelegenheid krijgen om vragen te stellen. Om die reden zal het aantal inschrijvingen dan ook beperkt worden (de volgorde van de inschrijvingen die ik binnenkrijg zullen bepalen wie ingeschreven is en wie niet).

"Ik zetel in de raad van mede-eigendom en heb ondervonden dat syndici graag zaken voorschotelen onder het mom dat het de wet is. Mijn bedoeling was om de wetgeving beter te leren kennen zodat ik weet wat wettelijk is en wat niet. Daarnaast wil ik onze syndicus, die graag zijn taken doorschuift naar mede-eigenaars, op zijn verantwoordelijkheden te kunnen wijzen. De cursus was voor mij zeer verhelderend en ik zou ze zeker aanraden aan andere mede-eigenaars.", — W. Verkest, Voorzitter Raad van Mede-Eigendom, walter.verkest apestaartje skynet.be, 051/320732
"De cursus is zeer goed gemaakt, duidelijk en verstaanbaar uitgelegd. Dankzij deze cursus zal ik nu met kennis van zaken terug de rol van syndicus op mij kunnen nemen, waarbij ik toch een zekerder gevoel heb om de taak naar behoren te vervullen. Ik heb veel geleerd van de praktijkvoorbeelden, o.a. de verdeling van de kosten, bijeenroeping AV, vereiste meerderheden van stemmen voor bepaalde beslissingen. Ik raad de cursus zeker aan omdat hij praktijkgericht is en niet duur in vergelijking met de alternatieven.", - M. Van Vlasselaer, Mede-Eigenaar en Syndicus

Wanneer start de Cursus en Wat Kost Het?

De cursus zal starten op maandag 22 april 2024. Merk op: als je in de komende periode een vakantie gepland hebt, is er geen probleem. U kunt de cursus op eigen tempo volgen want de videos die de wetgeving uitleggen zijn tot 3 maanden na afloop van de cursus beschikbaar.

100% GeldteruggarantieDe prijs voor deze cursus is 397 EUR (incl. BTW).  De cursus zal werken volgens het principe: "niet-goed geld teruggarantie". Als u zich dus ingeschreven hebt en je merkt tijdens de eerste twee weken dat de cursus  niet voldoet aan je verwachtingen, dan betaal ik je het geld gewoon terug, zonder gekibbel.

Welke lessen zijn er voorzien?

De cursus gaat door over een periode van 12 weken. Er is één les voorzien per week. Een les duurt tussen de 45 en 75min en vertrekt telkens vanuit de praktijk. Elke les kan gevolgd worden wanneer dat jou het best uitkomt.

 • Les 1: De Statuten van de Mede-Eigendom
 • Les 2: Aanstelling, Aansprakelijkheid en Ontslag van de Syndicus
 • Les 3: De Wettelijk Verplichte Opdrachten van de Syndicus
 • Les 4: Wie kan Syndicus Worden en Waarvoor Oppassen?
 • Les 5: De Controle-functies op de Syndicus?
 • Les 6: De Algemene Vergadering — Hoe Voorbereiden?
 • Les 7: De Algemene Vergadering — De Vereiste Meerderheden
 • Les 8: De Algemene Vergadering — Het Verloop
 • Les 9: Wat als het Democratisch Beslissingsproces Faalt of Men wil naar de Rechtbank?
 • Les 10: Wie betaalt de Kosten en Hoeveel moet iedere Mede-Eigenaar Betalen?
 • Les 11: Verplichtingen van de Syndicus bij Verkoop van een Kavel
 • Les 12: Andere Regelgevingen en Deelverenigingen
Ben ik nog op tijd om mij in te schrijven?

 • De cursus start op maandag 22 april 2024
 • We hebben nog 5 plaatsen over.
 • De prijs voor deze cursus is 397 EUR (incl. BTW)

Hoe kunt u zich inschrijven?

Inschrijvingsformulier voor de Cursus

Inschrijvingsformulier voor de Cursus

In een uitgave van november 2013 noemde Trends (Knack) Magazine Smart Syndic als gedachtenleider in mede-eigendom:
Zie ook mijn interview in de krant Brussel Deze Week over dit initiatief:

In de hoop u te mogen begroeten tijdens deze cursus,
Jessie Dedecker
0486/909.963

Deze cursus wordt georganiseerd door Smart Syndic,
een dienst van AppLaunchLab bvba
RPR Turnhout: 0839.857.078

Opstal 10
2440 Geel